Sunday 14 July 2013

Udang Masak Kari

Assalamualaikum semua.

Salam 5 Ramadhan.

Kali ni saya ingin berkongsi resipi berkonsepkan kari pulak. Boleh ka? Ayoyo aci.. Boleh la..

Tapi kali ni saya tidak guna ayam, daging atau ikan. Tapi pakai udang pulak. So hari ni udang sebagai HERO kata chef Jo dalam masterchef. Hehe

Ok! Jom kita kongsi kongsi resipi dia jom!

Bahan bahan:

1) Udang dalam 15 ekor. (Untuk 2 orang makan)
2) Kacang panjang yang telah dipotong pendek pendek.
3) 3 ulas bawah merah dihiris ( untuk tumis)
4) 2 biji bawang putih dihiris ( tumis)
5) Rempah kari ikan Allagapas 
6) daun kari
7) 5 biji bawang besar ditumbuk
8) santan
9) sedikit jintan manis , jintan putih 


Cara caranya :

1) Tumiskan daun kari,bawang merah dan bawang putih bersama jintan
2) Bila dah naik bau, masukkan rempah kari yang telah digaul bersama bawang yang telah dimesin bersama sedikit air.
Pastikan api sederhana sahaja.
3) Bila rempah dah pecah minyak, tambahkan air 
4) kemudian masukkan santan. Kacau sentiasa. Sambil tu bolehlah bersalawat.
5) Bila santan dan kuah dah sebati, boleh masukkan udang dan kacang.
6) masukkan garam sebagai perasa
7) Bila semua dah masak.. Boleh ler tutup dapur gas tu.. Atau bahasa kg nya.. Tutup api .. Hehe

Haaaa ini lah rupanya 

Makan bersama nasi, sayur kailan memang best. Tapi encik suami ada lauk tambahan iaitu hasil masakkan dia sendiri tadi.. Ikan jaket belah belakang masak berlada! ( betul kot nama menu ni )
 Memang kesukaan dia ni. Tapi saya memang tidak berapa blh "kawan " dengan ikan ni kerana rasanya mmg tidak pernh memikat hatiku ni dari zmn kecil lagi.huhuhu...

So memcuba masak dia pun tidak pernah. nanti lah belajar dengan encik suami ye.

Ok.sekian dulu setakat ini. Kena tido awal sebab pagi tadi nyaris nyaris terlajak sahur. 

Ok selamat mencuba

No comments:

Post a Comment